Рецепт хріновухи на самогоні, горілці та спирті


Простий рецепт хріновухи на самогоні, горілці та спирті

Настоянка горілки на корені хрону з давніх-давен відома відмінним смаком і корисними властивостями. Згідно з указом Петра I кожне подвір'я мало зберігати певний запас цього спиртного, видаючи його людям важкої фізичної праці і тим, хто працював на холоді.
Свіжий корінь можна замінити консервованим, сушеним або замороженим. Однак настоянка буде не такою запашною, так як напівфабрикати втрачають частину корисних речовин і аромату.

Для алкогольної основи ідеально підходить магазинна пшенична горілка, але можна зробити хріновуху на самогоні або етиловому спирті (попередньо розведеним до 40-45 градусів). Вимоги до якості алкоголю нижче, ніж, наприклад, для домашніх лікерів, навіть посередній самогон після настоювання на хроні перетворюється в благородний напиток.

Складові:

• горілка (спирт, самогон) - 0,5 літра;
• рідкий мед - 1 чайна ложка;
• корінь хрону - 7-10 см;
• лимонний сік - 2 столові ложки (за бажанням);
• гірчиця в зернах - 1 чайна ложка (за бажанням).
У класичному рецепті лимонний сік і гірчиця не використовуються, але їх додавання пом'якшує смак.

Рецепт хріновухи.

1. Корінь хрону очистити і перетерти на тертці.
2. Змішати в скляній пляшці або банці лимонний сік, мед і гірчицю. Засипати перетертий хрін.
3. Додати горілку (самогон, розведений спирт), щільно закрити, кілька разів добре струсити.
4. Настоювати в теплому, темному місці 4 дні. Струшувати раз на добу.
5. Отриману настоянку профільтрувати через марлю, потім процідити через шар вати, перелити в скляну ємність і закупорити. Домашня хріновуха повинна мати злегка жовтуватий колір і приємний запашний аромат.
Термін придатності далеко від прямих сонячних променів в герметично закритій пляшці - 2-3 роки. Міцність 36-38 градусів.

Як пити хріновуху.

Подають напій сильно охолодженим і п'ють залпом з невеликих чарок. На смак настоянка на хроні м'якше, ніж її найближча родичка - перцовка. Кращою закускою до хріновуха вважаються м'ясні страви і холодець.

Ще одна цікава особливість - сильне підвищення апетиту. Після випитих 20-30 мл хріновухи людина готова з'їсти все, що є на столі. Це спиртне прекрасно підходить для українських застіль, невід'ємним атрибутом яких є широке розмаїття ситних страв
Рецепт хріновухи на самогоні, горілці та спирті Рецепт хріновухи на самогоні, горілці та спирті Reviewed by Admin on 10:00 Rating: 5

Немає коментарів: