Перша медична допомога при вогнепальних пораненнях

перша медична допомога

Поради для надання першої медичної допомоги при вогнепальних пораненнях


Вогнепальні поранення в мирний час зустрічаються дуже рідко. Але... вони займають одне з перших місць в умовах війни. Вогнепальні поранення бувають – кульові, осколкові, мінно-вибухові та інші. Вони можуть бути наскрізними, коли є вхідні і вихідні отвори, а також сліпі поранення, коли куля чи осколок залишаються всередині тіла людини.


Оскільки, вогнепальні рани від снарядів та осколків забруднені, вони повільніше загоюються, частіше ускладнюються такими інфекціями, як правець, газова гангрена, сепсис. Крім того, при вогнепальному пораненні в організмі людини виникають зміни з боку центральної нервової системи, психіки та інших органів. Будь яке вогнепальне поранення є небезпечне через крововтрату і можливість ускладнення.


В зв’язку з тим, що бійці мають на собі бронежилети і каски, більша кількість вогнепальних поранень, це майже 70%, припадає на нижні і верхні кінцівки, які не захищені. Поранення черевної порожнини є дуже небезпечним, воно супроводжується великою втратою крові, шоком.


Велика кількість бактерій потрапляє на рани, і якщо вчасно їх не обробити, не накласти асептичну пов’язку, то відбувається нагноєння рани, може статися загальне зараження крові.


Статистичні дані свідчать, що половина поранених бійців помирають на полі бою від втрати крові, якщо її не зупинити. Це все відбувається під прицільним вогнем противника. В кожного бійця в нагрудній кишені повинна бути аптечка, яка містить
  • стерильний бинт,
  • турнікет медичний або джгут,
  • спиртові серветки,
  • ампулу нашатирного спирту.


Під час війни працюють санітарні групи, вони доправляють поранених до місця призначення, де їх сортують за тяжкістю поранень і відправляють у військові шпиталі.


Допомога при пораненні голови

Навіть при такому пораненні шанси вижити залишаються. Поранення голови – це рясна кровотеча, адже там розташовано багато судин. При пораненнях голови завжди відбувається струс мозку, тому потерпілий часто втрачає свідомість.
Рану на голові накривають стерильною серветкою, людини укладають горизонтально і забезпечують його спокій до приїзду медиків.
Самостійно транспортувати людину з ранами голови до лікарні вкрай небажано.


Допомога при пораненні хребта і шиї.

При цьому виді поранення зазвичай відбувається втрата свідомості. Постраждалого укладають на жорстку рівну поверхню горизонтально.
Якщо поранення супроводжується зупинкою серця, то слід робити зовнішній масаж серця і штучну вентиляцію легенів.
Транспортувати такого потерпілого самостійно не можна.
Поранення в шию здатне викликати пошкодження гортані і сонних артерій. Людина може померти через 15 секунд. Необхідно сильно затиснути сонну артерію пальцями, накласти тампон.


Допомога при пораненні в груди, живіт

При внутрішніх пораненнях кров скупчується всередині. У такій ситуації зупинити кровотечу майже не можливо. У людини розвивається пневмоторакс або гемоторакс.
Пневмотораксом називають потрапляння через рану повітря в плевральну порожнину.
Гемотораксом називають потрапляння туди крові.
А пневмогемоторакс — це попадання і повітря, і крові одночасно.
Щоб цьому запобігти, слід рану затиснути щільним матеріалом або рукою, в крайньому випадку.
Пораненого бажано посадити, а не укласти.


ВАЖЛИВО ТА ПОКРОКОВО:
  1. Оцініть серйозність поранення по: місцю і виду вхідного отвору, стану постраждалого та іншими ознаками;
  2. Зупиніть кровотечу: накладіть пов’язку або тернікет/джгут; - важливо надати потерпілому такого положення тіла, при якому кінцівки будуть трохи підняті, але не піднімайте його ноги, якщо поранення розташоване в області тулуба, це тільки підсилить кровотечу і ускладнить потерпілому дихання;
  3. Захистіть рану від мікробів, для цього навколо її змащують йодною настойкою і накладають стерильну пов’язку;
  4. Застосуйте знеболюючі та протишокові засоби, якщо такі є під рукою. - відправити пораненого для подальшого хірургічного втручання.

Читайте також: Що робити під час обстрілів?

Перша медична допомога при вогнепальних пораненнях Перша медична допомога при вогнепальних пораненнях Reviewed by Admin on 23:58 Rating: 5

Немає коментарів: