18 звичок з СРСР, яких краще позбутися

18 звичок з СРСР, яких краще позбутися

Минуло вже трохи більше трьох десятків років з того часу, як СРСР зник із світової політичної карти, але звички тієї епохи досі живі в нас – причому іноді вони є навіть у тих, хто не застав Радянського Союзу і народився вже після 1991 року.


Захід Дикий зібрав 18 звичок із радянського минулого українців, від яких, на нашу думку, краще відмовитися, бо вони суттєво псують життя, а місцями навіть смертельно небезпечні.


Отож, від яких звичок із минулого потрібно відмовитися


1. Тягнути все з роботи додому.

Звичка тягнути з роботи в будинок все, що погано лежить - від офісної техніки до туалетного паперу в часи тотального дефіцу та 70 років життя за принципом "все навколо колгоспне, все навколо моє" не могли не накласти свій відбиток на ментальність українців.

2.Переживати/думати про те, що скажуть люди

Всі жителі СРСР залежали від думки оточуючих. Перед тим, як щось зробити, надіти, побудувати, сказати чи навіть приготувати, потрібно було з десяток раз обдумати це рішення, оцінивши майбутню реакцію рідні, сусідів і навіть випадкових знайомих та перехожих.

3.Звичка готувати на свята, як на забій

Тут все зрозуміло: звичка кидати на святковий стіл усе найкраще відразу зародилася в той сумний період, коли не те що краще — і необхідне було непросто дістати. Так що багатий стіл служив показником статусу: ось яка я молодець, у дефіцит дістала, успішна жінка!

4.Звичка їсти все з хлібом

Причому навіть страви, які, по суті, самі хлібом і є, тому що зроблені з такої ж борошна — макарони і пельмені. Вуглеводні страви типу каш і смаженої картоплі теж належало їсти з хлібом. «Їж з хлібом, а то не наїсися!» – знайома фраза?

5.Замовляти обід з трьох страв

Хоча вже давно можна просто насолоджуватися смаком самого чаю: він тепер не тільки в пачці зі слоном і не тільки зі смаком залежаного віника.

6.Звичка давати побутового хабара

В Союзі належало скрізь мати «своїх»: не тільки «своїх» лікарів і перукарів, але навіть «своїх» продавців, які могли натякнути, коли «викинуть» мандарини або синіх курей. При цьому «своїм» належало дякувати дрібними підношеннями.

7.Звичка купувати продукти про запас

Тільки одне питання: а не трамбувати в шафи 10 пакетів з гречкою, 4 пляшки олії і п’ятикілограмовий мішок цукру пробували?)

8.Звичка носити вдома старі речі

У люди не одягнеш, а викинути шкода — ось головний принцип, за яким формувався домашній гардероб. Що найцікавіше, не можна сказати, що старі речі прямо активно носилися, тому що в якості домашнього одягу вони не надто зручні. Але викидати нічого не можна! Тому вдома треба ходити в халаті або треніках, а зношений одяг зберігати на випадок «ось вдома буду носити».

9.Звичка перетворювати балкон у комору

Ну, тут все зрозуміло. Зламані велосипеди, холодильники, санки, одна лижа – на балкон! І зберігати цей мотлох роками. А що не влізло — відвозити на дачу.

10.Звичка не лікувати зуби до останнього

Радянську стоматологію, на відміну від радянської «великий медицини», ніхто кращої в світі не вважав: всі знали, що стоматологія в країні каральна, а що безкоштовно — так за тортури у світовій історії ніхто і ніколи не доплачував.

11.Звичка робити ремонт десятиліттями

Починаємо з дальньої кімнати, а коли закінчимо передпокій, далека кімната вже постаріє, тому що пройде 5 років. Воно й не дивно: будматеріали не купиш, робочих знайти можна, але спочатку треба «дістати» для них що-небудь дефіцитне. Коротше, біг по колу.

12.Звичка відкладати краще на потім

Парадний сервіз у серванті, вихідна пара туфель на антресолях, «на тому світі відіспимося»… 

13.Ярлики

Дівчина в короткій спідниці – повія, молодий хлопець – наркоман, самотня жінка – розлучена, безробітний чоловік – невдаха, тихий вірний чоловік – підкаблучник. Цей список можна продовжувати до нескінченності. Незважаючи на зовнішню скромність і напускную вихованість, радянські громадяни просто обожнювали засуджувати і вішати ярлики.

14.Банки

Напевно, в одному з ящиків у кухні ви і зараз зберігайте порожні скляні банки. Навіщо вони потрібні, якщо ви вже багато років не займаєтеся консервацією? У піч разом з Енгельсом і Каутським!


15.Страх телефонних дзвінків

Атавізм сталінських часів, коли люди жили в страху і очікуванні того, що ось-ось за ними прийдуть.

16.Звичка лікуватися «народної» медициною

Чебрецем перитоніт не вилікувати. Але в СРСР існував цілий пласт медичних байок і забобонів — про лікування раку за допомогою подорожника, наслідків інфаркту за допомогою липового цвіту і профілактики всіх хвороб за допомогою лампи Чижевського. Офіційна “безкоштовна” медицина була не дуже — і народ починав шукати альтернативні засоби. Так в 15 років помер мій однокласник, батьки якого його лімфогранулематоз рік лікували травами. А міг би жити ще 2-3 десятки років.

17.Звичка ніколи не посміхатися. 

Практично всі фотографії з СРСР повні похмурих і неусміхнених людей. Бо нєфіг – нехай собі буржуї посміхаються, а ми будуємо комунізм!

18.Відкладати приємне на потім 

Найжахливіша радянська звичка, тому що відкладалося, власне, життя. Не треба так робити.

А які звички із СРСР є у вас? Поділіться будь ласка  в коментарях.




18 звичок з СРСР, яких краще позбутися 18 звичок з СРСР, яких краще позбутися Reviewed by Admin on 15:23 Rating: 5

1 коментар:

Анонім сказав...

Майже всі звички присутні)