4 ознаки, що ви на межі розлучення і 7 порад, як врятувати шлюб

розлучення ознаки

З кожним роком кількість розлучень тільки збільшується. Багато, звичайно, залишаються разом заради дітей, заради чогось там ще. І мало хто серйозно сприймає виниклs проблеми, не намагаючись їх промовляти і опрацьовувати. Хоча зараз є дуже велика кількість сімейних психотерапевтів, в допомогу яких пари дуже часто навіть і не вірять. І дуже даремно!


Ось саме один із сучасних сімейних психотерапевтів, дослідивши подружнє життя багатьох пар, зміг виявити 4 головні ознаки наближення розлучення.


Йдеться про критику, неповагу, страх вступати в конфлікт і відступ. Подібні проблеми можуть зустрічатися абсолютно в кожній родині, але, за словами психотерапевта, якщо у відносинах наявні хоча б 2 з перерахованих, можна говорити про сумніви щодо довговічності шлюбу.


Критика самого партнера, а не його дій


Це така критика, яка має на увазі, що з партнером постійно щось не так. Він може бути взагалі з усіх боків позитивним в своїх діях, але ви його все одно критикуєте. Вам не подобаються риси його характеру, особистості. Фрази, які в такому випадку використовуються: «чому ти такий?», «Ти завжди ...», «ти такий же, як ...» і т.д. У відповідь критикований партнер починає захищатися. Пара просто перестає чути один одного, і подальше спілкування між партнерами стає нестерпним.


Що робити? Якщо ви вже й зібралися критикувати, то це повинно бути конкретна поведінка партнера, а не атака на його риси чи особистість.


Презирство до партнера


В такому випадку один з партнерів починає відчувати себе вище другого. Починається відверту неповагу: сарказм, висміювання, усмішки, образливі слова, типу прізвиськ. Загалом, використовується все, що завгодно аби принизити самооцінку партнера з однією метою - познущатися і образити.


Що робити? Працювати потрібно в першу чергу над самим собою. Якщо людина не поважає свого партнера, вона, в першу чергу, не поважає свій вибір, а значить, і самого себе. І потрібно працювати над собою, створюючи в родині атмосферу доброти і поваги.


Агресія як захист


А це як раз випливає з першої ознаки. Коли один партнер починає відверто критикувати другого, той в свою чергу захищається, причому з агресією. Або ж як захист він прикидається жертвою: «я не винен ...», «так вийшло», «я не хотів», «мене змусили обставини» і т.д. Все це переростає у взаємні звинувачення. Критика зустрічається критикою, відбувається висловлення власної думки з повним ігноруванням думки партнера.


Що робити? Як би вам не було складно, варто навчитися ставати на бік свого партнера. Він повинен зрозуміти, що в якійсь мірі ви згідні з його думкою, розумієте його почуття, щоб він усвідомив, що ви можете подивитися на ситуацію з його точки зору.


Уникання конфлікту


Дуже часто в парах трапляється так, що при назріванні конфлікту, хтось із партнерів просто втігає. Тому проблеми не обговорюються, в результаті все це може збиратися довгий час, а потім вилитися в дуже неприємні речі.


Що робити? Важливо зрозуміти, що конфлікту не вийде уникнути. Потрібно відразу все з'ясовувати. Якщо ж ви боїтеся бурі емоцій, то візьміть перерву в розмові, все обміркуйте, і тільки потім продовжуйте.


Над будь-якими відносинами потрібно працювати, всі конфліктні ситуації потрібно промовляти. Не можна проявляти неповагу до партнера, критикувати його за ті риси характеру, які раніше вам ніби як і подобалися.



Якщо ви впевнені, що ваші відносини будуються на щирій любові і глибокій повазі, яка трохи «припадає пилом», під покровом рутини, образ і претензій. В такому випадку є сенс скористатися порадами психолога про те, як зберегти сім'ю. 

Пропонуємо спробувати наступне:

  1. Почніть з себе. Головна помилка людей полягає в тому, що вони намагаються переробити партнера. Це неможливо. Ви можете працювати тільки над собою. Чесно і спокійно проаналізуйте: що ви робите не так? Наприклад, постійно робите зауваження, контролюєте кожен крок чоловіка, критикуєте. Спробуйте виявити помилкові моделі поведінки в стосунках і замінити їх конструктивними.
  2. Працюйте над жіночністю. Складний шлюб часто призводить до того, що дівчина забуває про свою природу. Вона настільки завантажена побутом, дітьми, спробами догодити хлопцю, що на себе не залишається часу. Зупиніться. Видихніть. Подумайте, чим ви можете себе побалувати? Оновити гардероб, замінити розтягнуті треники шовковим платтям, записатися на SPA-процедури? Зробіть це!
  3. Навчіться конструктивному діалогу. Одна із дієвих порад психологів про те, як врятувати сім'ю від розлучення: замінити закиди на «я-висловлювання». Чи не «ти знову не викинув сміття, скільки разів нагадувати!», А «я засмучуюся, коли наші домовленості з прибирання будинку порушуються».
  4. Розподіліть обов'язки. Перегляньте коло вашої відповідальності. Якщо ви обидва працюєте, то і побутові справи, виховання дітей повинні бути розділені порівну. Передоручіть своїй половинці ті завдання, які вам не подобаються. Наприклад, ви терпіти не можете витирати пил - нехай цим займається чоловік. А він ненавидить мити посуд - візьміть боротьбу з жиром на себе.
  5. Виділіть час на романтику. Почніть з малого: раз в тиждень влаштовуєте «романтик», на якому вас ніщо не буде відволікати. Не обов'язково кожен раз вибиратися в кіно або ресторан: можна прогулятися по парку, повечеряти вдома при свічках, влаштувати бій подушками. Вам повинно бути весело один з одним.
  6. Цікавтеся справами другої половини. Давайте начистоту: ви знаєте, чим живе ваш чоловік? Про що він мріє, які будує кар'єрні плани, як представляє ідеальний вихідний? Розмовляйте один з одним, діліться переживаннями і душевними таємницями. Це створює близькість, зміцнює довіру.
  7. Хваліть партнера. Згадайте, що перед вами - кохана людина. За що його можна похвалити? Говоріть компліменти, захоплюйтеся своїм партнером.

4 ознаки, що ви на межі розлучення і 7 порад, як врятувати шлюб 4 ознаки, що ви на межі розлучення і 7 порад, як врятувати шлюб Reviewed by Admin on 18:07 Rating: 5

Немає коментарів: